Peru

Peru inka gyökerei meghatározzák az egész történelmét. Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike.


Peru

Peru úti célok:
Peru egy hegyvidékkel tarkított ország a Csendes-óceán partján, az Egyenlítőtől délre, mely klímájában és ökológiájában egyedülállóan változatos képet mutat. A keleti, alacsonyan fekvő Amazonas-menti vidéken a trópusi esőerdő határozza meg a táj jellegét. Ezt követi egy lombos fákban és oszlopkaktuszokban gazdag zóna, mely 2000 ill. 4000 m magasságban örökzöld erdőségben végződik. Tovább haladva magas hegyvidéki növényzettel találkozunk: fűfélék, cserjék és alacsony növésű fák uralják a tájat. A sűrűn megművelt Andok keleti lejtői az Amazonas folyó menti sík vidékbe torkollanak. Ez az övezet pedig Peru egész területének a felét teszi ki. A trópusi esőerdő itt annyira sűrű, annyira áthatolhatatlan, hogy csak kevés életteret enged az embernek. A sivatagos óceáni partvidék után az Andok meredek hegyoldalai teszik változatossá a tájat. Többezer méter magas csúcsok, hófödte hegytetők, és hihetetlen kanyonok, mint pl. a Colca-Kanyon, mely mélyebb és szélesebb az USA-beli Grand-Kanyonnál.

Az állatvilág különösen a magasan fekvő vidékeken rendkívül gazdag. Számtalan ritka állattal találkozhatunk itt, mint pl. az andoki medve, a kondorkeselyű, a láma vagy az alpaka. A keleti alacsonyabb területen honos állatok a jaguár, a puma, illetve számos majomfajta, tapír és lajhár. Sokféle madarat is megfigyelhetünk a halban gazdag partvidéken, pelikánokat, kormoránokat és szulákat fedezhetünk fel.

Peru az utolsó dél-amerikai országok egyike, ahol a népesség túlnyomó részét az őslakos indiánok alkotják. Ezek az őslakosok azonban ma már indián helyett "indigén"-nek nevezik magukat, mivel az indián név túlságosan emlékezteti őket a több évszázados spanyol elnyomásra. Perui utazásunk egyik célja ezekkel az őslakosokkal való találkozás, és természetesen őseik, az inkák kuturális örökségének felfedezése. Hiszen nem akármilyen örökségről van szó, Dél-Amerika leghatalmasabb és leggazdagabb ősi kultúrája volt az Inka Birodalomé.

Utazásunk fő célja, hogy felfedezzük az inkák misztériumát, majd utunk során lassan rájövünk, hogy a hajdan Észak-Kolumbiától Dél-Chiléig húzódó hatalmas Inka Birodalom csak a koronáját jelentette egy mélyebben gyökerező, hosszú kulturális fejlődésnek. Peru északi partvidékén, Sipán-ban, Lambayeque-ben vagy Chanchan-ban, Trujillo-nál, vagy a délebbre eső csendes-óceáni partvidéken, a Paracas-félszigeten, és a Nazca-vonalak előtt, Chavin-ban Huaraz-nál - valamennyi felsorolt helyen inka-kor előtti települések romjai találhatók, melyek az európaiak számára alig ismertek. A Mochica, a Chimu, a Wari vagy a Paracas-kultúra - ezek teremtették meg az inka kultúra alapjait.

Ha Peruban járunk, az olyan benyomásokra is fel kell készülnünk, amelyeket az egyszerű körülmények között élő emberek nem éppen idilli viszonyai ébresztenek. A fagyos hegyvidéken az emberek egyszerű kunyhókban élnek, a hidegtől és széltől kipirult arcú gyerekek koldulnak szakadt ruháikban a turistáktól. Mégis, ha elég körültekintőek vagyunk, nem fenyegeti semmi a biztonságunkat.

Peruban számolni kell a rendkívül nagy szintkülönbségekkel és a szélsőséges időjárási viszonyokkal. Legkésőbb az Altiplano-n, ahol a Titicaca-tó terül el, testünk rákényszerül, hogy visszavegyen a tempóból, és végre magunk mögött hagyjuk az európai rohanást.
forrás: Peru ismertető - Start Utazás