Koppenhága úti célok:
Látnivalók egy elbûvölõ városban
A majdnem 1.5 milliós Koppenhága Skandinávia legnagyobb és legpezsgõbb városa. A tetszetõs és egyöntetû városkép nagyrészt a sok, hatemeletes lakóháznak köszönhetõ. Templomtornyok szakítják meg a látképet, csak néhány tornyosuló modern hotel rontja el a látványt. A város legfontosabb történelmi és kulturális látnivalói viszonylag kis helyen koncentrálódnak, míg parkok, kertek, szökõkutak és terek tarkítják mindenfelé a várost. Igazi világvároshoz illõen Koppenhága bõvelkedik a látványosságokban és a szórakozási lehetõségekben. A zenekedvelõkre és más tivornyázókra lendületes éjszakai élet vár, minden este hajnalig tartó bulival.

A Központi pályaudvart nyugatról a fõ hotel-zóna, keletrõl a Tivoli Vidámpark határolja. Ez az elbûvölõ szórakozóhely, melyet 1843-ban kezdtek építeni, varázslatosan változatos, bár szörnyûségesen drága. Az idelátogatók kipróbálhatják a hullámvasutat, a céllövöldét, szórakozhatnak pantomimesek játékán és a koncerteken, vagy csak üldögélhetnek, a tömeget nézegetve.

A Tivoli északi sarkával szemben található a Radhuspladsen, a város központi tere és a fõ busz átszállási pont. Buszok kötik össze a 9 kilométerre lévõ repülõteret a Központi pályaudvarral és a Radhuspladsennel. A világ leghosszabb sétálóutcája a Strøget a városközponton fut keresztül, Radhuspladsen és, a színpompás Nyhavn-csatorna kezdeténél lévõ tér, Kongens Nytorv között.

A csatornától egy kõdobásnyira, északra található az Amalienborg Palota, mely 1794 óta nyújt otthont a királyi családnak, és ha a királynõ odahaza van, megcsodálhatod a díszes õrségváltást. A palota négy, egymással majdnem megegyezõ rokokó szárnyai egy központi macskaköves teret fognak közre, melyet V. Frigyes király lovas szobra díszít. Az egyik szárnyat megnyitották a látogatók elõtt, múzeumként mutatja be a királyi lakosztályokat, három generáción keresztül, 1863-tól 1947-ig.

A város klasszikus templomait igazán érdemes felkeresni, köztük a Vor Frue Kirke-t, a város katedrálisát, mely híres a Bertel Thorvaldsen által készített, Jézust és a tanítványait megmintázó szobrairól. A Christianshavn-ban található Vor Freslers Kirke díszes megmunkálású barokk oltárával és hasonlóan finoman faragott orgonájával vonzza a látogatókat.

A koppenhágai múzeumok közé tartozik a Ny. Carlesberg Glyptotek mely szobrok és mûkincsek kitûnõ gyûjteményével rendelkezik a görög, az egyiptomi, az etruszk és a római kor idejébõl. A Nemzeti Múzeum kiállításában dán történelmi mûtárgyak találhatók a paleolitikum végétõl kezdve az 1840-es évekig.

A hívogató légkörû Nyhavn tökéletes hely, ha egy gyors ebédet szeretne, vagy elkortyolgatna egy koradélutáni sört. Strogettõl északra pár igazán jó éttermet rejteget a Latin Quarter. Pár füstös dzsesszkocsma található Chrisianshavnban is. És itt található Európa legnagyobb (bár illegális) drogpiaca.


forrás: Koppenhága ismertető - Start Utazás