Róma

Rómáról nem lehet mit mesélni, meg kell nézni és meg kell élni. Minden elképzelhetőnél fantasztikusabb.


Róma

Róma úti célok:
Róma, az örök város
Zajos, zsúfolt és az autóktól szinte moccanni sem lehet benne, de legalább annyira örök, mint ahogyan azt közhellyé koptatott beceneve állítja. Ugyanis Róma ma is Itália közigazgatási és kulturális fõvárosa, valamint a római katolikus egyház központja. A várost alapjaiban fenyegetõ háborúk, a környezetszennyezés és az automobilok ellenére építészeti emlékei kiállták az idõk próbáját, és évszaktól, idõjárástól függetlenül a világ minden tájáról milliós számra vonzzák a turistákat. Nemcsak a csodálatos boltíveket és mûvészeti alkotásokat akarják megcsodálni, de a la dolce vitába is szeretnének belekóstolni abban a városban, mely a nyelvét, a törvényeit és a naptárát adta nekünk.

Elõnyök és hátrányok
Az élet persze itt sem mindig olyan édes; elég, ha csak a táskatolvajokra, a szédült római sofõrökre vagy a bürokrácia buktatóira gondolunk. Ahhoz azért elég édes, hogy lerázzuk magunkról az elraboltatás meglehetõsen valószínûtlen veszélyének rémét, vagy hogy ne gondoljunk rá, mi lenne, ha beleesnénk a Tevere mérgezettnek mondott vizébe. Elég édes ahhoz is, hogy ne vegyük észre a kipufogógázok bûzét vagy a líra árfolyamának ingadozásait, cserébe azért, hogy szemügyre vehetjük a felfoghatatlan mennyiségû mûkincset és megkóstolhatjuk a soha nem látott ételkülönlegességeket. A turisták a helybéliekkel együtt azért viselik el a zûr- és hangzavart, mert ismerik a mondást: ha farkassal laksz, vele együtt ordíts.

Történelmi visszatekintés
Róma a Tiberistõl keletre elterülõ hét dombon elszórva álló földmûves-közösségekbõl a Kr. e. 4. században vált fallal körülvett várossá. A következõ évszázadokban óriásit fejlõdött a város, de ellenséges támadások is veszélyeztették, ezért Aurelianus császár Kr. u. 270-22 között új városfalat építtetett (Mura Aureliane), mely immár jóval nagyobb területet fogott közre, és a Tiberis túloldalán álló, ma Trastevere néven ismert részt is a városhoz csatolta. Ez a második fal máig meghatározza a városközpontot.
Aki beteszi a lábát ebbe a városba, az rögtön rájön, hogy igaz a mondás, mely szerint "Rómát nem lehet egy nap alatt megnézni`. Annak is fel kell állítania egy fontossági sorrendet, aki egy meghatározott témakör, például a képzõmûvészet vagy az építészet iránt érdeklõdik, és a szálláshelyét is célszerû a legfontosabb látnivalók közelében kiválasztania

Történelmi emlékek
Persze a történelem emlékeibe az is lépten-nyomon belebotlik, aki nem keresi azokat szinte minden sarokra jut egy nevezetes szobor vagy szökõkút. A sokat emlegetett dombokból viszont vajmi keveset fogunk látni, kivéve az Aventinus-dombot, mivel ma már alig emelkednek a környezõ táj fölé. Egyes külvárosok, például a Parioli, mára olyan felkapottak lettek, hogy több luxusszálló és éjszakai mulató található bennük, mint a Via Vittorio Venetón. A legnépszerûbb találkahelynek és a nyüzsgés központjának azért ma is a város fõbb terei (legfõképpen a Piazza di Spagna) számítanak. Róma õsi, de örökké eleven város. A hozzá tartozó dicsõséges Birodalom már a múlté, de a város ettõl még nagyon is nyüzsgõ életet él. Akár bedobunk egy pénzérmét a Trevi-kútba, akár nem, biztos, hogy vissza akarunk majd térni újra és újra.

Látnivalók
különféle stílusban épült templomok, a Spanyol Lépcső, a Trévi-kút, paloták, villák és múzeumok sokasága található itt. A Forum Romanum, a Vatikán nevezetességei, mint pl. a Szt. Péter Bazilika, a Szt. Péter tér, a Sixtus kápolna stb. olyan értéket képviselnek együtt, mely ritka, hogy ilyen kis területen koncentrálódjon. A jelentősebb nevezetességeket és épületeket éjszakánként gyönyörűen kivilágítják


forrás: Róma ismertető - Start Utazás