Amsterdam

Amszterdam rendkívüli város, sok előnnyel és kevés hátránnyal. A város kicsi, szép, ezért nem is olyan hangos, és köszönhetően a csatornáknak még a forgalom sem olyan nagy.


Amsterdam

Amsterdam úti célok:
Elõnyök hátrányok nélkül
Amszterdam rendkívüli város, sok elõnnyel és kevés hátránnyal. A város kicsi, szép, ezért nem is olyan hangos, és köszönhetõen a csatornáknak még a forgalom sem olyan nagy. Mivel Amszterdam idõzónájának szinte legkeletibb részén van, ezért a nyár közepén vannak olyan napok, amikor még este 11-kor is világos van. A város késõnkelõ, a legtöbb bolt 10-kor nyit, a bárok és kávézók pedig általában éjjel 1-kor vagy 2-kor zárnak. Idõjárása télen enyhe, nyáron hûvös. Az itt lakók szinte mind beszélnek angolul, sokan németül vagy franciául is.

Szórakozás
A városban több mint 1000 vendéglátóegységet találhatunk, a legtöbbet a belvárosban. Eredeti holland ételt felszolgáló étterem azonban nincs sok, ugyanis ha a hollandok elugranak egy étterembe, akkor nem holland ételt szeretnek enni. Az árak rendkívül magasak (legalábbis egy átlag magyar fizetéshez képest). A borravaló minden szolgáltatás árában benne foglaltatik, így elég, ha annyit fizetsz, amennyit kérnek. Ha a számlára ráírják, hogy kiszolgálás nincs beleszámítva, az csak azt jelenti, hogy be akarnak csapni.
Bár kevesebbet esik Rómában, Amszterdamban több kávézó van, valaha így reklámozták ezt a várost, és ez a tétel még ma is él. Megszámlálhatatlanul sok kávézót és bárt találunk itt. A kettõ között egyébként nincs sok különbség, az is megegyezik, hogy a konyha 21 óra körül zár. 10 éve lehetetlen volt rossz kávét kapni a városban, de az instant kávé megjelenésével megjelent ez is, úgyhogy ha ihatót szeretnénk kapni, akkor arra figyeljünk, hogy van-e kávémasina a pult mögött. A sör szerelmesei próbálják ki a witbier-t (fehér sör), különleges élményben lesz részük. Sört és bort 16 éves kortól, töményebbet 18 éves kortól lehet inni.

Közbiztonság
Amszterdam biztonságos város, nem kell tartanunk semmitõl, bárhol is sétálunk. Még a vöröslámpás negyedben is sok a turista. Azért a zsebtolvajokra itt is érdemes figyelni! A szolgáltatást kínáló hölgyeket pedig nem ajánlott fotózni, mert az bizony fájdalmas élményekhez vezethet.

Közlekedés
A város közlekedése kiváló. Sok villamos illetve busz járja az utcákat, a bicikliseknek is szinte mindenhol van saját sávjuk. Létezik egy villamos turistáknak, a 20-as, amely végigjárja a város több nevezetességét. A villamosok éjfél utánig járnak, ezután éjszakai buszok róják az utakat. A taxikat nem lehet leinteni, mert nem furikáznak a városban össze-vissza (környezetvédelmi okokból), de telefonon rendelve pillanatok alatt elõttünk teremhet egy járgány. Borravalót itt sem kell fizetni, az árak így is elég magasak.

Marihuána
Bár a marihuána valójában illegális Hollandiában, a holland hatóság rendkívül toleráns a könnyû drogokkal kapcsolatban, olyannyira, hogy egyes kávézókban ("coffee-shops") a marihuána és a hasis fogyasztása és értékesítése engedélyezett. Amszterdamban mintegy 400 ilyen kávézó található. A törvény elõírása szerint 18 éven aluliak nem látogathatják ezen intézményeket. A kereskedõ naponta maximum 5 gramm marihuánát vagy hasist adhat el egyazon személynek. A bejárati ajtón, vagy kirakaton feltüntetett zöld-fehér matrica igazolja, hogy a létesítmény a holland kormány által kibocsátott engedéllyel rendelkezik. A kávézók a drogot importból, vagy az egyébként illegálisan tevékenykedõ holland termesztõktõl szerzik be.
forrás: Amsterdam ismertető - Start Utazás